Friday, 28 December 2012

iPhone 5 VS Samsung Galaxy S3 !

iPhone 5 atau Samsung Galaxy S3?

Pilihan yang sangat susah. Kedua duanya adalah telefon bimbit terbaik 2012 . Kedua duanya mempunyai spesifikasi terbaik. Kedua duanya ada kelebihan masing-masing. Jadi yang mana pilihan anda jika anda sedang bercadang mahu membeli telefon baru?



Aku takkan bercerita mengenai spesifikasi di sini, sebab itu korang boleh Google sendiri, apa yang aku akan bincangkan adalah dari segi Performance,Camera,Design,User-Experience dan Harga

1. DESIGN
2. CAMERA
3. USER-EXPERIENCE
4. PERFORMANCE
5. PRICE


ENTRI INI HANYALAH REVIEW DAN PANDANGAN DARI PENULIS SENDIRI. TIDAK ADA ISTILAH "BIAS". AKU BUKAN APPLEFAN DAN AKU JUGA BUKAN DROIDFANAKU PENCINTA GAJET


    1. DESIGN


iPhone 5 mempunyai design yang petak dan memangjang manakala S3 mempunyai design agak bujur dan terdapat lengkungan di bawah membuatkan S3 tampak lebih nipis dari iPhone 5. Tetapi S3 mempunyai saiz yang lebih besar dari iPhone 5, sangat jauh bezanya dari segi ketinggian dan kelebaran dua telefon tersebut



Melalui gambar di atas, kita dapat lihat ketebalan iPhone 5 dengan S3 adalah lebih kurang sama.
Tidak jauh beza. Akan tetapi jika dilihat dari segi ringan atau tidak, ternyata iPhone 5 adalah telefon yang sangat ringan. Lebih ringan dari S3 dan juga iPhone 4S. Kali pertama anda pegang iPhone 5 anda akan rasa sendiri kelainan beratnya.



           

Pendapat Gajetkiasu
Kedua duanya seri dari segi design kerana dua-dua adalah sama nipis walaupun S3 lebih besar dan berat. Tetapi bagi aku, telefon zaman sekarang sepatutnya semakin kecil dan nipis bukannya semakin membesar dan memberat. Ini diibaratkan balik ke zaman 20 tahun lepas. Telefon sebesar lengan.
Bagi aku, "mobile phone" bermaksud handphone yang boleh dibawa mana-mana,dan pastinya aku tak suka jika poket seluar aku tertimbul bentuk handphone.



2. CAMERA

Anda sudah menilai design antara iPhone 5 dengan Samsung Galaxy S3, mari kita lihat siapakah yang layak bergelar Pemenang Kamera Handphone yang terbaik. Kedua-duanya adalah 8-Megapixels. Apa yang membuatkan iPhone 5 berbeza dengan iPhone 4S walaupun kedua-duanya adalah 8 Megapixels adalah kerana lensa iPhone 5 diperbuat daripada kristal. Nampak seperti kaca tapi sebenarnya ia adalah kristal

Perbezaan Camera iPhone 5 dengan Samsung Galaxy S3


   TANGKAP GAMBAR BIASA (NO FLASH)





 TANGKAP GAMBAR ( IN LOW LIGHT CONDITION )



          TANGKAP GAMBAR ( WITH FLASH)



    HDR MODE



PANORAMA MODE


Kedua-duanya mempunyai hasil gambar yang cantik. Terang. Tetapi. Kita dapat lihat perbezaanya di sini, hasil gambar dari iPhone 5 tampak lebih meriah dan berwarna berbanding S3. Lebih vibrant Warnanya nampak menyerlah dan timbul. Contoh kalau di S3, warnanya merah biasa tapi di iPhone 5 warnanya merah pekat. Kamera iPhone 5 juga adalah lebih baik ketika dalam bilik yang kurang cahaya (low light)

Nampak disitu, iPhone5 masih dapat mengambil gambar walaupun tiada flash bebanding S3 yang gelap terus. Tetapi sebaliknya jika fungsi Flash diaktifkan, kualiti gambar S3 adalah lebih terang berbanding iPhone 5. Mungkin flashnya adalah lebih terang.


Pendapat Gajetkiasu
Suka kualiti gambar iPhone 5. Seperti setelah ditambahkan "saturation" nya


EXTRA

Di bawah adalah sedikit review mengenai kelajuan "Shutter Rate" atau " Shutter Speed" antara iPhone 5 dengan Samsung Galaxy S3, jadi yang mana anda rasa menang? iPhone 5 juga berkebolehan mengambil gambar walaupun sedang merakam video tanpa mengganggu sedikit pun kualiti video.





Apa komen anda ?



3. USER-EXPERIENCE

Dalam kategori ini aku nak bandingkan dengan cara pegang iPhone 5 dengan S3. Antara keduanya yang mana lebih fleksibel dan efisien. Cara pegang dan cara menggunakannya hanya dengan satu tangan. Yang mana lebih user-friendly. Mari lihat gambar di bawah.



Pendapat Gajetkiasu
Bagiku, handphone sepatutnya dicipta untuk digunakan dengan satu tangan. Ya,anda boleh pegang phone tersebut dengan satu tangan sambil menggunakannya. Lagi mudah lagi bagus. Contoh, anda sedang memegang beg di sebelah tangan kiri anda, dan anda memegang handphone di tangan kanan. Anda mahu menaip mesej kepada kawan anda hanya dengan satu tangan sahaja. Hanya menggunakan satu ibu jari sahaja tanpa melepaskan beg di tangan kiri. Sepatutnya la kan?

Bagi orang yang mempunyai tangan kecil, untuk menggunakan S3 hanya dengan satu tangan adalah amat susah sekali. Boleh lihat gambar di atas,kedua-dua phone dipegang dengan cara yang sama tapi lihat ibu jari aku tak tercapai sampai ke hujung skrin bagi S3. Semakin aku cuba capai, semakin aku rasa nak jatuh S3.

Komen anda?



4. PERFORMANCE


Dari segi performance pastinya kita nak lihat iOS 6 ataupun Android ICS(ice cream sandwich) yang lebih berkuasa. Ternyata kedua-duanya tiada masalah. Tiada lagging. Dan semuanya smooth. Jadi dari segi performance kedua phone tersebut adalah seri


5. PRICE


Harga mengikut harga semasa. Bagi Samsung bergantung kepada seller. 
Bagi iPhone 5 harga adalah tetap

Samsung Galaxy S III – RRP: RM1910 / AP: RM1749-RM1890
iPhone 5 - RRP : RM2199 (16GB), RM2499 (32GB), RM2799 (64GB)

Jadi sebagai pengguna yang bijak yang mana satu pilihan anda? 

iPhone 5 atau Samsung Galaxy S3 ?

Pilihan di tangan anda.

...................................................................................................................................................................

OFF TOPIC

Meh layan video ini kejap. Aktiviti ketika aku bosan haha




...................................................................................................................................................................


Bagi yang sudah memiliki iPhone 5 dan Samsung Galaxy S3, sedang mencari casing yang tercantik dan termurah,anda boleh dapatkannya di sini.(Promote haha)
Klik link tersebut

Samsung Galaxy S3                                                                        Apple iPhone 5






















Kalau anda ada pendapat,pertanyaan,dan sebarang pembetulan mana-mana tulisan di atas,boleh tinggalkan komen di bawah. Dan selepas baca, kalau anda rasa entri ini berguna, tinggalkan sedikit kredit untuk si penulis, penat menaip dan mengambil gambar tau ! hehe




21 comments:

  1. I have a question! how to fall in love with u?

    ReplyDelete
  2. We are now able to keep a pocket size pc with We everywhere on the go in the form of Iphone, Nokia, T mobile , Samsung etc Mobiles that will enable we to take quick business decisions in fast-paced business environment.

    ReplyDelete
  3. Buat la ip5 vs note 2 plak... saufi*

    ReplyDelete
    Replies
    1. erm boleh buat saufi tapi macam tak adil pulak memandangkan Galaxy Note 2 adalah phablet (phone+tablet),semestinya byk kelebihan pada note 2..saiz note 2 jugak sudah bukan saiz handphone dah

      Delete
    2. Ip5 punya bateri mcm mna? Tiap2 hri guna stakat ni brape jam bole tahan?

      Delete
    3. bateri iPhone 5 sangat hebat..kalau guna main game,main internet semua mmg cukup2 satu hari..contoh full charge pagi..lepas guna satu hari,esok pagi tinggal dlm 15% ..so kena charge balik..dan masa yang diambil utk full charge tak lama lebih kurang 1jam setengah je

      Delete
  4. bro..
    do review on iPad mini please...

    ReplyDelete
    Replies
    1. im working on it !! Stay tuned ! XD

      Delete
    2. nice... 1 more thing, if i had questions or anything regarding apple product, i can emailed u rite?

      Delete
    3. with pleasure ,boleh je...selagi boleh membantu,gajetkiasu akan bantu

      Delete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. I'm excited to find this great site. I need to to thank you for your time for this fantastic read!! I definitely appreciated every bit of it and i also have you bookmarked to see new stuff in your blog.

    Have a look at my web page - barcode printer

    ReplyDelete
  7. I think the admin of this web site is actually working hard for
    his web site, as here every data is quality based
    stuff.

    Feel free to surf to my page; rent barcode scanner

    ReplyDelete
  8. I got this website from my pal who told me concerning this
    site and now this time I am visiting this website
    and reading very informative articles or reviews here.

    Take a look at my page ... LP 2824
    Also see my website > LP 2824

    ReplyDelete
  9. Hey there! Do you use Twitter? I'd like to follow you if that would be ok. I'm undoubtedly enjoying your
    blog and look forward to new posts.

    my web page - inventory control system

    ReplyDelete
  10. It's amazing in favor of me to have a site, which is helpful in support of my knowledge. thanks admin

    Feel free to visit my weblog; barcode printers

    ReplyDelete
  11. Hi! Would you mind if I share your blog with my myspace group?
    There's a lot of folks that I think would really appreciate your content. Please let me know. Thanks

    My web-site - CN3 Intermec

    ReplyDelete
  12. Hey! I know this is somewhat off topic but I was
    wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form?
    I'm using the same blog platform as yours and I'm having difficulty finding one?
    Thanks a lot!

    Here is my web site :: Wordpress Customization Services

    ReplyDelete
  13. boleh buat perbandingan ip5 dgn samsung s4

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...